Perník z žitné mouky
Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
6+ hod
Suroviny | Množství |
celozrnné žitné mouky | 800 g |
vejce | 4 ks |
tuku | 250 g |
cukr moučkový | 300 g |
badyánu | 6 ks |
špetka nového koření | |
hřebíčku | 6 ks |
mletá skořice | 1 ČL |
jedlé sody | 15 g |
mletých ořechů | 100 g |
medu | 1 ČL |
Postup:
Nejdříve smícháme vejce, med, tuk a cukr, pak přidáme koření (badyán a hřebíčky utlučeme), ořechy a nakonec mouku. Vypracujeme těsto, které při pokojové teplotě necháme 1-2 dny odpočinout. Těsto poté rozválíme na tloušťku cca 4mm a vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymaštěný plech (nebo na papír na pečení). Perníčky potřeme ušlehaným vejcem a pečeme při 150°C. Po upečení můžeme máčet v čokoládě nebo ozdobit bílým sněhem, který připravíme ušleháním z 1 bílků, 100-150g moučkového cukru a citronové šťávy.
No template found for module gpwebpay