Provensálská směs s jahelnými knedlíčky
Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
1 hod
Suroviny | Množství |
libového masa (telecí, kuřecí, krůtí aj.) | 700 g |
cibule | 3 ks |
pepř | |
olej | 3 Pl |
menší lilek | 1 ks |
cuketa | 2 ks |
červené papriky | 2 ks |
žluté papriky | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
bílé víno | 250 ml |
masového vývaru | 500 ml |
sterilovaných loupaných rajčat | 500 g |
lučiny nebo kysané smetany | 10 g |
škrobové moučky | 1 PL |
provensálského koření | 2 Pl |
bazalky | 1 svazek |
jáhel | 100 g |
sušené bramborové kaše | 50 g |
mléko | 200 ml |
máslo | 1 Pl |
sůl | |
pšeničná mouka | 2 PL |
vejce | 2 ks |
Postup:
Libové maso osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku. Přidáme cibuli rozkrájenou na čtvrtky, česnek a krátce osmažíme. Přilijeme víno a vložíme na asi 1 hodinu do trouby. Během pečení maso několikrát podléváme vývarem nebo horkou vodou. Mezitím očistíme a nakrájíme zbylou zeleninu na kostky a asi po 30-40 min přidáme k masu. Pečeme ještě asi 30 minut. Jáhly propereme, případně 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Přidáme máslo, necháme trochu vychladnout. Přidáme žloutky, bramborovou kaši, nasekanou bazalku, pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílků ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Směs masa a zeleniny vyjmeme z pekáče. Do vypečené šťávy dáme rajčata, zjemníme lučinou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve trošce vody. Krátce povaříme, okořeníme pepřem a provensálskými bylinkami. Podáváme s jahelnými knedlíčky politými omáčkou a zdobíme bazalkou