Čočková pomazánka
Čočka vitalizuje (oživuje) buňky. Je bohatá na bílkovinu, vlákninu, železo, vápník a draslík. Stejně pomáhá při onemocněních ledvin a močových cest. Aktivizuje potenci a libido. Známe čočku hnědou a červenou.
Postup při přípravě pomazánky
Čočku namočíme na 8 - 12 hodin. Nejlépe přes noc. Namáčecí vodu slijeme a dáme novou. Přidáme řasu Kombu a vaříme dle potřeby 30 až 40 minut dokud čočka není měkká. Na pánvi si na oleji, nebo másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu sýr (můžeme ho i nastrouhat), přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, kterou též nastrouháme, nebo nakrájíme. Pak ji přidáme k cibuli. Přidáme špetku soli a dobrůtky a vše dusíme asi 30 minut. Tuto připravenou směs přidáme k uvařené čočce a rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku (každý dle vlastního výběru). K hotové směsi přidáme zase dle vlastního výběru umepastu, citronovou šťávu nebo kysané zeleninu kvůli zlepšení výživné hodnoty pomazánky. Pokud je pomazánka řídká můžeme přidat podle potřeby vločky, které pomazánku zahustit a pak můžeme ještě jednou premixů.
Podáváme namazanou na krajících celozrnného chleba, pečiva a ozdobíme čerstvou zeleninou v létě např. ředkvička a pod. av zimě kvašenou zeleninou, čímž ještě zvýšíme její výživnou hodnotu.
Suroviny na přípravu pomazánky
250 g čočky (hnědé nebo červené), 50 g uzeného tempehu nebo tofu sýru, 1 větší cibule dle vlastního výběru, kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák, petržel), 1 kávová lžička umepasty nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy nebo 2 polévkové lžíce kvašeného zeleniny např. zelí, 5cm řasy Kombu, 2 polévkové lžíce oleje nebo bio másla dle vlastního výběru sušená nebo čerstvá nať dle vlastního výběru, vločky, špetka soli, dobrůtky (podobné jako vegeta ale bez glutamanu) apd..
Poznámky
- množství vařené čočce si každý zvolí sám podle předpokládané potřeby a také k tomu množství přizpůsobí i další suroviny na její přípravu.
- také kdo chce mít pomazánku méně kalorickou nemusí použít olej ani máslo a může připravit zeleninu na vodě, nebo naopak může si přidat olej nebo máslo.
- nemusí použít uzený tempeh nebo tofu sýr, tehdy máme jen čistou hrachovou pomazánku se zeleninou a taková pomazánka je méně kalorickou.
- řasu nevyhazujeme, ale rozmixujeme ji v pomazánce.