Fazolová pomazánka

Fazole omlazuje buňky. Je bohatá na vitaminy a minerály s vlákninou. Pomáhá při onemocněních ledvin, jater a močových cest. Známe mnoho druhů, ale nejlepší je fazole azuki, která velmi dobře působí na onemocnění ledvin.
Postup při přípravě pomazánky

Fazole namočíme na 8 - 12 hodin. (Kromě speciální fazolí azuki nebo mungo). Nejlépe přes noc. Namáčecí vodu slijeme a dáme novou. Přidáme řasu Kombu a vaříme podle potřeby 1-1,5 hodiny dokud fazole není měkká. Na pánvi si na oleji nebo másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu, nebo jej nastrouháme, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, kterou též nastrouháme nebo nakrájíme a přidáme k cibuli. Přidáme špetku soli a dobrůtky a vše dusíme asi 30 minut. Tuto připravenou směs přidáme k uvařené fazolích a rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku (každý dle vlastního výběru). K hotové směsi přidáme zase dle vlastního výběru umepastu, citronovou šťávu nebo kysané zeleninu kvůli zlepšení výživné hodnoty pomazánky. Pokud je pomazánka řídká můžeme přidat podle potřeby vločky, které pomazánku zahustit a pak můžeme ještě jednou premixů.

Podáváme namazanou na krajících celozrnného chleba, pečiva a ozdobíme čerstvou zeleninou v létě např. ředkvička a pod. v zimě kvašenou zeleninou, čímž ještě zvýšíme její výživnou hodnotu.
Suroviny na přípravu pomazánky

250 g fazolí, 50 g uzeného tempehu nebo tofu, 1 větší cibule, dle vlastního výběru, kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák, petržel), 1 kávová lžička umepasty nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy nebo 2 polévkové lžíce kvašeného zeleniny např. zelí, 5cm řasy Kombu, 2 polévkové lžíce oleje nebo bio másla dle vlastního výběru, sušená nebo čerstvá nať dle vlastního výběru, vločky, špetka soli, dobrůtky (podobné jako vegeta ale bez glutamanu) ap.
Poznámky

  • množství vařené fazolích si každý zvolí sám podle předpokládané potřeby a také k tomu množství přizpůsobí i další suroviny na její přípravu.
  • také, kdo chce mít pomazánku méně kalorickou nemusí použít olej ani máslo a může připravit zeleninu na vodě, nebo naopak, může si olej nebo máslo přidat a také nemusí použít uzený tempeh nebo tofu, tehdy máme jen čistou fazolovou pomazánku se zeleninou a méně kalorickou.
  • řasu nevyhazujeme, ale rozmixujeme ji v pomazánce.

No template found for module gpwebpay