Základní rozdělení potravin

 

Naše zdraví neovlivňuje jen to, na čem si pouze občas pochutnáme, ale i to, co jíme třikrát denně. Jídlo v současnosti přestalo být jen zdrojem obživy, ale stalo se významnou psychologickou a společenskou záležitostí. Firmy ustavičně vymýšlejí nové a nové technologie na úpravu potravin a chemické přísady, aby vytvořili nové chutě a lákadla, na které si lidé zvyknou podobně jako na drogu. Jejich reklamy nám psychologicky připomínají požitek při mlsání a vtahují nás do bludného kruhu závislosti. A výsledek je, že lidé přibírají na váze, přibývá nemocných, náklady na léčení stoupají. My sami rozhodujme o tom co budeme jíst.

zdravé stravování = zdravé potraviny

 

Je velmi důležité naučit se znát potraviny a porovnat si jejich účinky na naše zdraví a rozhodnout se jakým směrem se budeme v našem stravování ubírat. Zda cestou lehčí, klasickou pomocí reklam, nebo vlastní, možná i trochu náročnější, ale zajišťující nám zdraví.
Je proto třeba za 1. Vědět, za 2. Porovnat a za 3. Správně se rozhodnout.
S výběrem potravin nám pomůže i taková, pro některé možná banální, klasifikace potravin, ke které se lidé někdy ani nemají jak dostat.



Potraviny podle původu rozdělujeme na živočišné a rostlinné.

Potraviny živočišného původu:

Maso
Masné výrobky
Mléko
Mléčné výrobky
Vejce
Tuky živočišného původu

Všechny potraviny živočišného původu obsahují cholesterol (dokonce i ryby).

Potraviny rostlinného původu:

Obiloviny
Výrobky z obilovin
Luštěniny
Brambory
Zelenina
Výrobky ze zeleniny
Ovoce
Výrobky z ovoce
Houby
Koření
Tuky rostlinného původu

Další skupinu potravin tvoří:

Sladidla
Pochutiny
Dochucovadla
Nápoje
Cukrovinky


No template found for module gpwebpay