Žito
Je to robustní obilovina, jejíž stačí i chudá půda a která i za nepříznivých klimatických podmínek přináší dobrou úrodu. Kromě pšenice je to jediný druh obiloviny, který se pro obsah lepku (lepku) hodí pro výrobu kynutého pečiva. Žitný chléb, který kupujeme z obchodu obsahuje většinou i pšeničnou mouku. Celá zrna se používají málo, v obchodech však lze zakoupit celozrnné žitnou mouku, z níž lze napéct placky.
Příprava placek: 1 hrnek žitné mouky, jeden vody nebo zeleninového vývaru, sůl, kmín, olej.
Příprava celých zrn: Zrna opláchneme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce s vodou. Přivedeme do varu, pak teplotu snížíme a cca 45 min. vaříme na mírném ohni. Zrna jsou uvařené, když začnou praskat. Takto uvařená žito se hodí do zeleninových polévek.