Naklíčená semena
(pšenice, ječmen, čočka, hrášek,...)
Jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů (E, B,...), minerálních látek (Fe, Ca, P, Mg, Se,...), exogenních enzymů a vlákniny, které naše tělo tak potřebuje. Můžeme je jíst samotné (chutnají nasládle jako mladý hrášek), nebo přidávat ke přílohám (posypat rýži či brambory na talíři), do zeleninových salátů, pomazánek, kaší, případně do vaření (ztratí však mnoho cenných látek).
Příprava: semenné necháme klíčit cca 3 dny, z toho první den v misce zalité vodou, kterou dva-krát denně vyměníme a semenných propláchneme. Pak necháme doklíčiť v misce (voda sahá už jen do půlky semen) a denně jejich 2 - krát proplachujeme. Konzumujeme, když jsou klíčky velké 3-5 mm.