Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
3 hod
Suroviny | Množství |
teplá voda | 150 ml |
droždí | 1/2 kostky |
med | 1 čl |
hladká mouka (na kvásek) | 180 g |
hladká mouka (na těsto) | 220 g |
celozrnná mouka | 150 g |
acidofilní mléko | 200 ml |
lněné semeno | 3 pl |
sůl | 1,5 čl |
cukr | 1 čl |
rukola | hrst |
olivový olej | 2 pl |
Postup:
Připravíme si kvásek ze 150 ml teplé vody, 1/2 kostky droždí, 1 čajové lžičky medu a 180 g hladké mouky.
Ingredience na kvásek dáme do domácí pekárničky a zapneme míchání. Po 15 minutách vypneme. Necháme kynout asi 20-30 minut.
Když máme kvásek hotový, pustíme se do těsta.
Těsto připravíme z celého kvásku, 220 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 200 ml acidofilního mléka, 3 polévkových lžíc lněných semen, 1 a půl čajové lžičky soli. Dále přidáme 1 čajovou lžičku cukru, za hrst čerstvé nasekané rukoly a 2 polévkové lžíce oliv. oleje.
Těsto necháme asi hodinu kynout. Pak jej rozdělíme na 6 částí a každou vytáhneme rukama na placku a stočíme do tvaru rohlíku. Takto vytvarované rohlíky necháme ještě 30 minut kynout.
Pečeme nejprve na 200 st asi 10 minut, pak na 180 st 20 minut.
Dobrou chuť.