Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
1 hod
Suroviny | Množství |
kurkuma | 0,5 lžičky |
konzervovaná rajčata | 2 konzervy |
červená paprika | 2 ks |
celer | 1 ks |
zázvor | 0,5 lžičky |
vývar | 1,5 l |
červená čočka | 120 g |
jehněčí maso | 400 g |
mrkev | 1 ks |
cibule | 1 ks |
mletý černý pepř | |
citron | |
sůl | |
bylinky | 1 lžíce |
římský kmín | 0,5 lžičky |
olivový olej | 3 lžíce |
Postup:
Bylinky nasekáme na jemno. Vykostěné čisté jehněčí maso nakrájíme na kostky a rukama vmasírujeme sůl s pepřem. Cibuli, řapíkatý celer a mrkev oloupeme (oškrábeme) a nakrájíme na kostičky. Červenou papriku nakrájíme také na kostičky.
Do většího hliněného nebo polévkového hrnce dáme olej a osmažíme na něm cibuli do zlatavé barvy. Přidáme zbytek nakrájené zeleniny, po chvilce smažení vhodíme pokrájené maso a veškeré koření. Promícháme a po puštění trochy šťávy, přidáme rajčata a vývar nebo vodu. Arabskou polévku harira vaříme do změknutí masa. Jelikož jsem použila propláchnutou čočku i cizrnu z plechovky, přidáme je před koncem vaření. Polévku dochutíme bylinkami a citronovou šťávou.
Arabskou polévku harira podáváme horkou s arabským chlebem. Do hotové polévky můžeme ještě přidat hrst uvařené rýže nebo těstovin, tuto přílohu přidáváme přímo do talíře.