
Potřebujeme:

Obtížnost:
střední

Čas:
3 hod
Suroviny | Množství |
brambory | 1 ks |
česnek | 4-6 stroužků |
cibule | 1 ks |
cizrna | 100g |
máslo | 1 lžička |
bílý smetanový jogurt | 250 - 300ml |
petrželová nať | 1 hrst |
sůl | |
mletý černý pepř | |
olivový olej | |
zeleninový vývar |
![]() |
Postup:
Cizrnu namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Měkkou cizrnu slijeme a necháme okapat. Česnek a cibuli oloupeme a usekáme nahrubo. Oloupanou syrovou bramboru nakrájíme na kostky. Petrželku jemně usekáme.
Do zahřátého oleje přidáme máslo, vložíme cibuli a česnek a vše necháme za stálého míchání zesklovatět. Potom vmícháme nakrájenou bramboru a směs orestujeme dozlatova. Vše ochutíme solí, pepřem zasypeme petrželkou, podlijeme vývarem a zakryté vaříme, dokud brambory nezměknou.
Potom do polévky vložíme uvařenou cizrnu a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec metličkou posupně zašleháme bílý jogurt. Polévku podle potřeby zahřejeme, ale již nevaříme.
Jogurtovou polévku s cizrnou podáváme s česnekovými krutony nebo pečivem.