Chléb špaldový, nekynutý
Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
2 hod
Suroviny | Množství |
mouka špaldová hladká | 450 g |
sůl | 1 lžička |
cukr krystalový | 1 lžička |
soda bikarbona | 1 lžička |
jogurt (neochucený, hustý) | 500 ml |
Postup:
Do mísy dejte špaldovou mouku, cukr, sůl a sodu bicarbonu. Přidejte hustý neochucený bílý jogurt, nejlépe domácí vlastní, můžete použít i kupovaný, hustý jogurt řeckého typu. Směs jemně promíchat vidličkou, dokud se nespojí těsto. Vytvarovala do kulatého bochníku. V žádném případě se nesmí vypracovávat a vůbec se nesmí mísit! Pomoučenýma rukama ho přeneste a dejte do mísy, kterou jste předtím vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Vrch cesta posypte 3 PL špaldové mouky, nemusí se posypat moukou. Pečte ho v troubě vyhřáté na 190 stupňů C 50 minut.
Nechte vychladnout. Dobrou chuť.
Chléb se výborně krájí a je vláčný i na druhý den. Špaldová mouka má vynikající vlastnosti, obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin, má nízký glykemický index, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, je lehce stravitelná, má úžasnou chuť, je mimořádně vhodná z dietních důvodů pro lidi s diabetem, s trávicími obtížemi a pro zesláblých nemocných, ale i zdravých. Navíc neobsahuje tento chléb droždí, tedy nenadýmá, obsahuje kyselo-mléčný produkt - jogurt a mohou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmějí mléko.