Zdravá vánočka ze špaldy
Potřebujeme:
Obtížnost:
střední
Čas:
2 hod
Suroviny | Množství |
špaldová mouka jemně mletá | 450 g |
rýžové mléko | 200 ml |
máslo | 50 g |
vejce | 2 ks |
sůl | 1 lžička |
med | 4 PL |
sušené droždí | 7 g |
sušené rozinky | 100 g |
vejce na potření | 1 ks |
Postup:
Ráda bych se s Vámi podělila o recept na zdravou Vánočku. Skvěle hodí k snídani ale i v případě, že máte chuť na něco sladkého a nechcete až příliš zhřešit.
Těsto můžeme zpracovat ručně nebo v pekárně. V druhém případě dáme suroviny (mléko, mouka, vejce, med, máslo, sůl) do pekárny a zapneme program "Těsto". Po 15 minutách přidáme do těsta rozinky. Po cca 1,5 hod. vyjmeme těsto z pekárny a rozdělíme na 2 části - z toho bude jedna větší. Těsto se nám může lepit na ruce, v tom případě si pracovní desku a ruce pomažeme olejem.
Větší část těsta rozdělíme na 3 stejné díly a přímo na pečicím papíře upleteme cop.
Totéž uděláme s menší částí těsta. Cop si upleteme na pracovní desce, kterou pak položíme na větší zapletený cop. Necháme kynout 15 min. a před vložením do trouby potřeme vajíčkem.
Pečeme při teplotě 170 stupňů 17 min.