Rohlíky celozrnné
Potřebujeme:
Obtížnost:
nízká
Čas:
10 min
Suroviny | Množství |
Mouka obyčejná | 270 g |
Mouka celozrnná pšeničná | 160 g |
Mouka žitná | 30 g |
Olej | 3 lžíce |
Vlažná vodá | 250 ml |
Sůl | 1,5 čl |
Krystal. Cukr | 1 čl |
Droždí | 1/3 kostky |
Celaskon (á 100mg) | 2 ks |
Drcený kmín | 1/2 lžičky |
Majoránka | 2 čl |
Utřený česnek | 2 čl |
Vajíčko na potření | 1 ks |
semínka na posypání (slunečnice, kmín, ap.) |
Postup:
1) Do nádoby DP dáme 250 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, přidáme směs mouk, do které jsme přidali rozdrcené celaskonové pilulky (celaskon = vitamin C, 100 mg), pokud chcete, můžete nahradit 1 PL octu, do rohu dáme sůl. Do středu cukr s rozdrobeným droždím a do rohu koření. Spustíme program TĚSTO.
2) Vykynuté těsto vyložíme na pomoučený vál, trochu propracujeme, rozdělíme ho na polovinu a rozválíme do tvaru kruhu.
3) Kruh rozdělíme na 6 - 7 částí (nebo i 8, podle toho, jak velké rohlíky chcete).
4) Vzniklé trojúhelníky stáčíme od širšího okraje ke špici a rohlíky klademe na plech.
5) Plechy dáme na teplé místo a necháme alespoň 30 minut kynout.
6) Nakynuté rohlíky potřeme směsí rozšlehaného vajíčka a mléka, posypeme dle libosti.
7) Vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme 10 minut, přičemž na spodek trouby dáme nádobu s vodou (dejte nějaký starší, celokovový hrnek), pak snížíme na 180 °C a dopečeme (cca 5 min) dle přání. Nezapomeňte, že celozrnné pečivo je z tmavší mouky, takže i konečná barva upečeného má být tmavší. Nebo nepotírejte směsí vejce, mléko, ale natřete jen vodou.
Upečené rohlíky nenechávejte na plechu, protože zvlhnou. Třeba je dát vychladnout.