
Domácí chléb od mistra pekaře
Potřebujeme:

Obtížnost:
střední

Čas:
45 min
Suroviny | Množství |
mouka hladká | 2 hrnky (1 hrnek -2.5 dcl) |
mouka grahamová | 1 hrnek |
semínka slunečnicová (očištěné) | 2 PL |
olej | 1 PL |
voda vlažná | 1.5 hrnku |
droždí sušené | 1 čl |
semínka lněná | 1 čl |
kmín | 1 čl |
sůl | 1 čl |
![]() |
Postup:
příprava 45 minut
na 230 ° C
Mouku si vyberete podle chuti, základ jsou tři hrnky.
Já jsem zvolila hladkou a grahamovou, ale klidně může být špaldová, bezlepková, více zrnná, prostě dle chuti. Do mísy dáme mouku, sušené droždí, semínka, kmín, sůl, olej i vlažnou vodu. Vymícháme řídké těsto, které přikryjeme a dáme ho kynout 8-12 hodin. Nejlepší je, pokud si těsto uděláte večer a ráno chléb upečete nebo ráno zamícháte těsto, přes den vykyne a odpoledne upečete chlebíček.
Když je těsto vykynuté, vymažeme mísu olejem, dáme do ní těsto, posypeme semínky a přikryté pečeme na 230 stupních půl hodiny. Nádoba může být jakákoli, hlavně ať má víko a může jít do trouby. Potom odkryjeme a pečeme ještě 15 minut, aby měl chléb křupavou kůrku.
Necháme vychladnout a krájíme :-)