
Bezlepkové tyčinky
Potřebujeme:

Obtížnost:
střední

Čas:
30 min
Suroviny | Množství |
rostlinný tuk Hera | 250g |
univerzální bezlepková mouka | 280g |
na posypání | + 20g |
Eidam strouhaný | 320g |
vejce | 2 ks |
žloutek | 1 ks |
lžičky hrubší soli | ½ |
kmín celý | podle chuti |
![]() |
Postup:
Změklý tuk nakrájíme na větší kostky, nastrouháme sýr, 2 celá vejce rozbijeme, žloutek s bílkem zlehka promícháme. Zamícháme na těsto. Vyformujeme ho do tvaru velké koule.
Na pracovní desku nasypeme mouku. Těsto zlehka rozválíme asi na tloušťku 2 cm, mírně posypeme moukou, přeložíme na třetiny (3 vrstvy), otočíme o 90 ° a přeložíme ještě na polovinu (celkem 3x2 = 6 vrstev). Těsto bez odležení hned rozválíme na tloušťku 0,5 - 1 cm, potřeme rozšlehaným žloutkem (může být i celé vejce), posypeme hrubší solí a podle gusta kmínem. Zoubkatým kolečkem nakrájíme na proužky, široké a dlouhé dle uvážení.
Plastovou špachtlí odebíráme z desky jednotlivé tyčinky a klademe je na plech. Osazený plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 15-18 minut při 180 ° C. Necháme na plechu trochu vychladnout a pak je uložíme.
Na posypání cesta můžete použit také jiné bezlepkové, předem upravené (uvařené) suroviny jako: Pohanku, Jáhly, Quinoa, Amarant…
Podle chuti a nálady Vám tak vždy vznikne jiný druh tyčinek.