Fazole azuki v kopvé omáčce
Potřebujeme:
Obtížnost:
nízká
Čas:
30 min
Suroviny | Množství |
Fazole Azuki | 200 g |
Smetana sladká | 1 ks |
Hladká rýžová mouka | 50 g |
Řepkový olej | 1 lžíce |
Ocet | 1 lžíce |
Sojová omáčka | 1 lžíce |
Kopr | 1 svazek |
Saturejka, bazalka, oregano | podle chuti |
Mořská sůl | podle chuti |
Postup:
Všestranně vyvážené a dobře stravitelné jídlo z fazolek Azuki.
Nejdříve si tyto malé fazolky necháme 2–3 dny na mělké misce zalité vodu bobtnat a klíčit. Vodu denně vyměňujeme. Až mají fazolky malé klíčky, jsou připraveny k dalšímu zpracování.
Vodu z namáčení vylijeme a fazolky dáme vařit do hrnce s 500 ml čisté vody. Nesolíme! Vaříme odkryté a asi po 10 minutách varu přidáme koření.
Vařit pomalu, mírným varem. Cca po 50 minutách by měly být úplně měkké. Ochutnáme, dle potřeby dovaříme a na závěr trochu osolíme. Vodu necháme téměř vydusit.
Z vlažné vody, smetany a rýžové mouky si připravíme záklechtku, kterou nalijeme na fazolky a za míchání povaříme.
Do omáčky již jenom přidáme sekaný kopr, řepkový olej, ocet a lžičku sojové omáčky. Vše promícháme a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou.
Podáváme s celozrnným pečivem.