Brusinkový dezert
Potřebujeme:
Obtížnost:
nízká
Čas:
10 min
Suroviny | Množství |
třtinový cukr | 4 lžíce |
libovolných keksů (nebo žitného chlebu, bez kůrky) | 350 g |
lžíce mleté skořice | 1/2 |
mascarpone | 250 g |
vanilkový cukr | 1/2 lžičky |
zakysaná smetana | 3 lžíce |
brusinky (nebo jiné ovoce borůvky, maliny, ostružiny, višně) | 6 lžic |
Postup:
Keksy (chleba) si nakrájíme na malé kostičky. Při přípravě s chlebem ho nakrájený vložíme do vyhřáté roury na 190 stupňů. Chleba necháme mírně opéct, občas ho třeba otočit.
Keksy/chleba si dáme na pánev, přidáme 2 lžíce cukru, 1 lžíci skořice. Vše spolu pořádně promícháme a cukr necháme rozpustit. Když je rozpuštěn, přeložíme keksy/chleba s cukrem na talíř a necháme vychladnout. V misce si smícháme mascarpone, smetanu, 2 lžíce cukru, vanilkový cukr. Polovinu keksů/chlebu rozdělíme do 3 sklenic, 1/2 směsi mascarpone také rozdělíme do tří sklenic a do každé sklenice dáme lžíci brusinek. Na brusinky rozdělíme do všech 3 sklenic zbylou polovinu keksů/chlebu, na to zbylé mascarpone a opět do každé sklenice další lžíce brusinek. Poháry zakryjeme a odložíme do lednice na 5-10 hodin.
Pak můžeme podávat.